dimecres, 23 de gener del 2008

Primer la identitat.

La llengua castellana no pot servir de moneda de canvi per obtenir acords d'intercanvi entre universitats catalanes i europees.
Avui es comentava a classe que la Universitat Pompeu Fabra está deixant escapar importants acords per no tenir un mínim de classes en castellà. Doncs sincerament em sembla perfecte.
A Catalunya tenim una llengua pròpia, llavors perqué em de fer servir un altre en el moment de donar classes a la universitat?? Només perqué vinguin estudiants de la resta del món?? Crec que no. Crec que els alumnes que vinguin a estudiar aquí voluntariament, han de ser conscients de que han d'aprendre una llengua nova i que les classes no es farán en espanyol. Les classes en espanyol es fan a les Comunitats Autònomes on no tenen altre llengua que la espanyola.

Al contari del que defensava el professor, penso que les polítiques lingüístiques si que s'han d'aplicar a la universitat. Quina millor via per expandir la llengua catalana, la nostra cultura... en deifinitiva la nostra identitat, que a la universitat? La universitat és un espai d'unió entre estudiants de diferents països i de diferents cultures, on la gent va a formar-se com a persona. La universitat catalana és un espai pluricultural. La universitat catalana, és un espai imprescindible per l'expansió de la nostra cultura.

Aquesta pluriculturalitat, potser no agradi als nacionalistes espanyols, que l'únic que volen és imposar la llengua espanyola, i per això saben que han de marginar les altres llengues existents al territori. El que passa és que es troben amb la resistència d'aquells que es neguen a perdre la seva identitat.

Aquí no s'obliga ningú a parlar en català. Tot el contrari, és pot parlar en castellà a classe. L'únic que es demana és que les classes siguin en català, i si hi ha alguna en castellà, no es matará a ningú!

Estic orgullós d'anar a la Universitat Pompeu Fabra perqué davant de tot prefereix mantenir la identitat catalana, i no es ven per una sèrie d'acords que potser dónen prestigi immediat, però que farien oblidar la identitat de la majoria dels seus alumnes.
El prestigi també és pot aconseguir mantenint la identitat. Per molt que hi hagi gent que no ho vulgui acceptar... el català és la nostra llengua i no volem renunciar-hi. Qui vulgui signar acords que sàpiga que aquí parlem català i demanem les classes en català. Qui no vulgui acceptar aquest fet, i vulgui estudiar únicament en espanyol... ja sap on es fan classes en castellà.