divendres, 25 d’abril del 2008

Abrera. Poble o ciutat?

Abrera és oficialment una ciutat, tothom ho sap. Això de sobrepassar els 10.000 habitants ens converteix en ciutadans. Abans erem "gent de poble".
Sembla que les xifres no s'aturen aquí. En l'últim ple es va aprovar edificar el què ara són terrenys de TEDSA. Será el què és coneix com a zona residencial estratègica(ARE).

Segons l'Ajuntament:

"L´espai escollit, just davant de l´església i a tocar de la zona esportiva, per una banda i del Torrentet, de l´altra, permetria, a més, donar coherència urbanística a la trama urbana ja que connectaria els barris de Els Pisos, La Florida i el barri antic, ara separats.
D´aquesta manera, aquesta zona es convertiria en el tercer gran eix cívic del municipi, juntament amb l´Avinguda Generalitat i el Passeig de l´Estació; permetria la recuperació del Torrentet com a espai de passeig, la urbanització de l´actual zona esportiva i la connexió amb els barris, a través del nou vial de creuament del riu Llobregat."


És una bona idea, una oportunitat de creixement. Ara bé estem preparats per afrontar aquest creixement, que es produirá en un màxim de 5 anys??? Ara mateix la resposta és negativa.

Trobem que falten escoles. Trobem que amb 2 escoles no en tenim prou, i que tot i que fa poc que es va estrenar l'escola Ernest Lluch... ja s'hi fan classes als passadissos. (Que ningú ho vulgui negar, és del tot cert). Que l'IES es quedará petit, i que amb un segon institut no n'hi haurá prou. Que el teixit comercial d'Abrera és molt reduït, la prova la tenim aquests dies... tanca el supermercat i sembla que entrem en un període de crisi i s'han d'inventar un servei de bus al Caprabo/Eroski. Potser el Mercadona, o Mercat Municipal(que agrada més a l'alcaldessa) solucioni el problema durant un temps, però potser es quedi petit quan Abrera creixi com está previst.

El Centre Aquàtic Municipal, és ja una mica petit pel que fa a la capacitat d'usuaris... i d'aquí 5 anys segur quedará petitíssim. La falta de previsió ha marcat sempre les formes en aquest poble.

El Centre Polivalent, és una estafa, un engany pels joves. (Us recomano l'article d'EUiA a l'ABRERAINFO).

Pel què fa les comunicacions... está prevista una estació de RENFE, i esperem què una millora en el servei d'FGC. D'això no ens podrem queixar. Però això ja no depén de l'Ajuntament. Depén de més amunt.

Jo, personalment, com a ciutadà d'aquest municipi penso què ha arribat el moment de dialogar, de sentar-se en una taula, l'equip de govern, els partits de l'oposició, les associacions de veïns, l'associació de comerciants... i parlar sobre el creixement que viurá Abrera en els pròxims anys.

Potser si es comença a parlar ara, demà no haurem de lamentar conseqüències negatives degudes al creixement desmesurat i descontrolat.

Abrera necessita conèixer i estudiar aquest creixement, i saber si és realment necessàri. Jo opino què si, que si volem crèixer s'ha d'aprofitar aquestes ofertes de la Generalitat, com ho és l'ARE. Però això no significa acceptar les ofertes rapidament, tal i com s'ha fet amb aquesta, que es va proposar al ple un cop ja estava tot parlat. La majoria absoluta no és sinònim de llibertat d'actuació. En democràcia el que importa és el diàleg, el consens.

El què està clar és que per fer què Abrera prosperi, ha de crèixer. Però no ho pot fer seguint el model actual. Un model de desorganització, d'aïllament comercial. No pot crèixer sense una comunicació entre nucli urbà i barris. No pot crèixer dividida per autovies, autopistes... Ho ha de fer amb seny. Amb unes bones sortides, amb un bon sistema de transport públic. Primer s'han de cobrir les necessitats d'aquests 11.000 habitants que som ara, i posteriorment podrem pensar en crèixer. Però ara mateix no podem crèixer, encara queda molta feina a fer. S'ha de crèixer de forma controlada i satisfent les necessitats dels ciutadans. I en aquest aspecte Abrera té un deute pendent amb la ciutadania. Per això entre tots hem d'aconseguir fer força, hem d'aconseguir que l'equip de govern ens escolti als ciutadans, que escolti a la resta de partits polítics, a les associacions afectades...

El tema mereix respecte, el tema del creixement mereix que l'equip de govern deixi de banda l'absolutisme i escolti al poble. El tema no és si fem una rotonda aquí o un metre més enllà. El tema és la construcció d'un nou barri(de moment), el tema és el creixement de població i una manca de serveis, que provocará una dèficit de serveis increïble, que l'IBI no podrà solucionar.

Així doncs, des d'aquesta humil tribuna, demano a l'equip de govern, i en especial al regidor de territori que faci cas de les meves paraules, que estic segur podrien ser assumides per bona part de la ciutadania d'Abrera. Sé que en la ment d'alguns fals-socialistes que governen, la paraula diàleg no existeix, que no saben què és escoltar... però sempre és un bon moment per canviar.

El futur d'Abrera no pot estar en mans d'una majoria absoluta, el futur d'Abrera ha d'estar en mans de tot el poble. Perquè recordin què el poder el té el poble, és a dir tots nosaltres, no només el PSC, tampoc el PSC amb l'ajuda de la resta de forçes polítiques, sinó també amb els ciutadans apolítics, amb els ciutadans desencantats de la política... en definitiva... en tots nosaltres.
Si seguim així... el regidor de cultura haurá d'organitzar un concurs per canviar l'escut d'Abrera, que ja no podrá tenir l'arbre com a símbol, sinó que haurá de tenir un bloc de pisos al centre, o bé un pont del 4t Cinturó, o bé un riu destrossat...