dijous, 1 de maig del 2008

Dia 1 de maig

Avui, dia 1 de maig, dia del moviment obrer mundial. L'1 de maig és des del Congrés Obrer Socialista de la Segona Internacional de París l'any 1889, un dia de reivindicació i d'homenatge als màrtirs de Chicago, què eren sindicalistes anarquistes que van ser ajusticiats pels EUA degut a la seva participació en la jornada de reivindicació per la jornada de 8 hores, una reivindicació originada en la vaga de l'1 de maig de 1886 a Chicago. Als EUA aquesta jornada se celebra al setembre ja que es va considerar que celebrar-la al maig podria suposar un reforçament del moviment socialista als Estats Units.
Finalment a finals de maig de 1886 varis sectors patronals van accedir a la petició.

L'1 de maig també el podem remarcar perquè l'any 1328 el rei d'Anglaterra reconeixia Escòcia com un territori independent.
L'1 de maig de 1734 s'aboleix l'escavitut a l'Imperi Britànic.
L'1 de maig de 1945 les tropes soviètiques arboraven la seva bandera al Reichstag, i un locutor alemany fa oficial la mort de Hitler: "ha caigut a la seva seva posició de comandament a la cancelleria del Reich, lluitant fins el darrer alè contra el bolxevisme i per una alemanya nazi".
El dia 1 de maig de 1979, Groenlandia s'independitza de Dinamarca, igualment fan les Illes Marshall dels EUA.

I fa un any estavem en plena campanya de les eleccions municipals, aquelles que ens van portar a tota una colla de personatges extranys al govern d'Abrera, aquells què tenien un programa amb "200 noves idees". És curiós però pel què sé i es pot llegir al blog d'Esquerra, el sr. Yepes ja fa uns mesos s'ha quedat sense idees. Per les properes, potser el PSC ens sorprén amb 1000 noves idees, i com a alcaldable el sr. Yepes, com a premi per la seva bona feina.