diumenge, 20 d’abril del 2008

Recomanació de lectura

Avui m'agradaria recomanar un llibre, ara que s'apropa Sant Jordi, i algú haurá de comprar algun llibre...

Vull recomanar un llibre del que tot just porto llegides una cinquantena de pàgines, però és un d'aquells llibres què no pararies de llegir. El llibre es titula Si això és un home, de Primo Levi, un supervivent d'Auschwitz.


L'autor descriu la situació viscuda en primera persona amb un vocabulari proper, alhora apassionat i què fa posar els pèls de punta.

Exposo algun petit fragment i així podreu comprovar l'exactitud amb que descriu el que sentia en aquells durs moments, on la mort estava present a cada pensament:

"De les quaranta-cinc persones del meu vagó, només quatre vam tornar a veure les nostres cases; i va ser de molt el vagó més afortunat"

" (...)algú altre no volia deixar la dona: van dir"després altre cop junts"; moltes mares no es volien separar dels fills: van dir"bé, bé, quedar amb fill". Sempre amb la calmosa seguretat de qui no fa altra cosa que la seva feina de cada dia; però Renzo es va entretenir un instant de més a acomiadar-se de Francesca, que era la seva promesa, i aleshores amb un sol cop en plena cara el van deixar estès a terra; era la seva feina de cada dia".

"Aleshores, per primera vegada ens hem adonat que la nostra llengua no té paraules per expressar aquesta ofensa, la destrucció d'un home. En un instant, amb intuïció gairebé profètica, ens ha estat revelada la realitat: hem arribat al fons. Més avall ja no es pot anar: no existeix, no es pot imaginar condició humana més miserable. Res ja no és nostre: ens han tret la roba, les sabates, fins els cabells; si parlem no ens escoltaran, i si ens escoltessin no ens entendrien. Ens trauran també el nom: i si el volem conservar, haurem de trobar en nosaltres la força de fer-ho, de fer per manera que darrere del nom quedi alguna cosa de nosaltres, de nosaltres tal com érem."