dilluns, 14 d’abril del 2008

Sobre l'ortografia...

Avui a la universitat he agafat un diari titulat " Gaceta universitària(GU)", el nº625, i l'he fullejat al tren tot tornant cap a casa.

He trobat un article interessant de Pilar Cámara que parla sobre l'ortografia. L'article comença amb unes paraules de Gabriel Garcia Márquez pronunciades durant la innauguració del Primer Congrés Internacional de la Llengua Espanyola de l'any 1997: "Jubilemos la ortografia, terror del ser humano desde la cuna: enterremos las haches rupestres, firmemos un tratado de límites entre la g y la j, y pongamos uso de razón en los acentos escritos, que al fin y al cabo nadie ha de leer lagrima donde diga lágrima ni confundirá revolver con revólver. ¿Y qué de nuestra be de burro y nuestra ve de vaca, que los abuelos españoles nos trajeron como si fueran dos y siempre sobra una".

També menciona unes paraules de l'escriptor José Ángel Mañas de no fa gaire en el seminari "El español de los jóvenes" celebrat a San Millán de la Cogolla(La Rioja). L'escriptor va defensar què els joves han d'experimentar amb el llenguatge, viure i que aquest visqui d'ells.

En canvi una estudiant d'un màster en Comunicació de la Fundació Sèneca contraargumenta: "Aún teniendo en cuenta la evolución del lenguaje, que es obvia y no se puede evitar, hay que mantener unas reglas y unas normas, ya que sólo esas directrices harán que nos entendamos unos con otros. Creo que hay que esperar a que un cambio se estabilice realmente antes de darlo por bueno y hacerlo efectivo".

L'article acava fent una reflexió final en forma de conclusió de tot l'article: "En definitiva, de un lado están los defensores acérrimos de la lengua española tal cual la conocemos, y de otro los que piensan que lo que hoy es una falta ortográfica, mañana se puede convertir en la clave de la evolución natural del lenguaje. Quién sabe, a lo mejor en unos años se cumplen los deseos de Gabriel García Marquez, y uno de sus personajes más relevantes, José Arcadio Buendía, "cuya desaforada imaginación iba siempre más lejos que la magia", se queda en una imajinacion capaz de llegar mas alla de la majia ... Al gusto del consumidor o, mejor dicho, al gusto del escritor."

I canviant de tema... avui em quedo amb una frase: "Y movida por el profundo amor a nuestra España, unida y diversa, a la paz y a la libertad. Un sentimiento que me acompaña desde que tengo uso de razón. Capitán mande firme! Y ahora digan conmigo: Viva España! Viva el Rey! "
Déu meu! Sort que aquests del PSC anaven a buscar el millor per Catalunya... Ara resulta que això del Ministeri de Defensa és de vital importància per Catalunya... I la Chacón tan contenta perquè és pensa què és un acte que reconeix la dona dins l'exèrcit... Siguem realistes, l'exèrcit és gairebé inútil. Chacón, intenta reduïr el pressupost de l'exèrcit i aviam si així es destina a educació...
En definitiva,ZP s'ha tornat a riure dels catalans. I si no com s'explica que deixi la Maleni a Foment??? Acció que només és pot calificar d'insultant. Visca el VOT ÚTIL al PSC!! Ja veieu...
Alguns ja ho deiem que d'útil en tenia més aviat poc...