diumenge, 25 de maig del 2008

L'entrada 100, no té títol

Aquesta entrada és especial, doncs arribo al centenar d'entrades publicades. Feta aquesta petita pero significativa apreciació, començo:

Ahir va ser un dia especial. Pel matí vaig assistir a l'acte central de la candidatura de Gent d'Esquerra a la Farga de l'Hospitalet. Gairebé 2300 persones, que es diu ràpid. Un acte dels que sempre es recorden. Un dinar normalet amenitzat amb música i finalitzat amb els parlaments de pesos pesants que recolzen la candidatura que encapçalen Joan Puigcercós i Joan Ridao.
Vaig poder escoltar la portaveu de les Jerc del País Valencià, que va fer un discurs ple de força, i amb una frase que va deixar clar el tó del petit discurs: "No podran res davant d'un poble unit, alegre i combatiu". Una frase del poeta valencià Vicent Andrés Estellés.
També vaig escoltar el parlament de'n Gerard Coca, portaveu nacional de les JERC. També va parlar la diputada d'Esquerra al Parlament Balear, Esperança Marí, que va reivindicar un major pes de les dones dins del partit i en la política en general.
Després vam poder sentir la portaveu d'Esquerra al Parlament de Catalunya,Anna Simó. També al conseller d'Innovació, Universitat i Empresa, Josep Huguet, que va fer un discurs ple de força. El mateix va fer Agustí Cerdà, president d'Esquerra del País Valencià.
I finalment va arribar el torn de Joan Ridao, candidat a Secretàri General i de'n Joan Puigcercós, candidat a la presidència d'Esquerra.
L'acte va acabar amb la gent d'empeus cantant La Gallineta i L'Estaca de'n Lluís Llach. Inolvidable i emocianant.

Un cop acabat l'acte i un cop recollit el recinte, cap Abrera amb en Joan Tardà i l'Anna Simó, els quals havien de participar en l'acte organitzat per Esquerra d'Abrera. Una taula rodona amb el tema principal del diàleg com a eina democratica.

L'acte va començar passades les set de la tarda. L'acte el va presentar el regidor d'ERC a Abrera, sr. Camacho, que va explicar la situació local, i jo mateix vaig continuar presentant explicant els motius que m'havien portat a proposar la celebració d'aquest acte.

Com a primer ponent, vam comptar amb Jaume López, professor de teoria política a la UPF, que en mitja horeta ens va fer una classe magistral sobre les diferents vies democràtiques per arribar al consens, arribant a la conclusió de que no sempre és la millor via ressolutiva, segons com es faci, i sobretot segons la voluntat. Per arribar a bon port totes les parts implicades han de cedir terreny. La seva explicació teòrica la van acabar de corroborar l'Anna Simó i en Joan Tardà amb la seva experiència parlamentària en processos de diàleg i de consens.

Després d'acabar l'acte, al qual hi van assistir membres de CiU, PSC, AdA i EUiA vam fer una petita conversa al carrer en la qual el Primer Secretari de l'Agrupació Socialista d'Abrera em va fer el prec d'acabar amb la història del "Tallapancartes socialista". Evidentment la resposta va ser negativa.
El sopar posterior amb els assistents a l'acte, va ser al local d'ERC i va ser d'allò més interessant i agradable. S'hauria de repetir sovint.!

Bé, per acabar us deixo aqui el discurs que vaig fer durant la presentació de l'acte:

"Començaré la presentació d’aquest acte amb unes paraules que per als despistats, després recordaré de qui són:

“Us asseguro que aquest nou govern municipal, el sortit de les passades eleccions municipals, serà un govern que treballarà de forma entusiasta, amb dedicació i eficiència; tenint com a única i exclusiva ambició el benestar dels veïns i les veïnes d'Abrera. L'única ambició serà treballar per les persones.
Segueix…
El nostre govern serà un govern de majoria; els veïns així ho han volgut. Però serà una majoria fent ús del diàleg amb la resta de forces que formen part del Consistori; tenint el consens com a màxima general i com a fórmula de funcionament. Acabaria la meva intervenció dient: treball, honradesa, entusiasme, il•lusió; també joventut, però també experiència, diàleg i consens. Aquestes seran les bases dels propers quatre anys, del nou govern municipal. Unes bases sòlides que tenen com a únic objectiu treballar pels veïns i veïnes d'Abrera. Per nosaltres les persones són les úniques protagonistes. Moltes gràcies."
Maria Soler, discurs d’investiudura.
Portem un any, i de moment ni diàleg, ni consens, ni honradesa.

Estic segur què si aquestes paraules no haguéssin caigut en l’oblit, i haguéssin passat d’utopia a realitat, avui no estariem aquí.

Així doncs, avui estem aquí gràcies a l’incompliment de les primeres paraules de la nostre il.lustre alcaldessa. Ara bé potser són normes del PSC-PSOE això d’incomplir les paraules. En Joan bé que ho sap això, que està allà amb el ZP…

Des d’Esquerra volem reivindicar la nostra voluntat de diàleg. I pensem què ara és el moment, perquè queda poc per celebrar l'aniversari d’aquelles paraules, i sobretot què ho fem en el lloc adeqüat, la Casa de Cultura. Va ser un regidor de govern, concretament el regidor de comunicació, cultura i promoció econòmica qui va dir que l’Ajuntament no era una agència de noticies, i després va i diu que el regidor d’Esquerra té una visió de la cultura fossilitzada, elitista i que deixa fora una gran part d’abrerencs i abrerenques. Bé si la gent no rep notícies, si la gent està desinformada… no se qui en queda fora… La cultura de la desinformació, la cultura del silenci, no és la que ens va dir que tenia l’equip de govern.

Jo crec què un partit que deixés de banda a una part de població, no estaria avui aquí demanant el diàleg polític. Més què res perquè el diàleg és l’eina què precisament busca què tothom pugui opinar i aportar el seu granet de sorra. Però bé si tenim en compte qui ho va dir tampoc fa falta donar-hi més voltes. Ell mateix va dir que no tenia cap ambició.
Volem que aquest acte marqui un punt d’inflexió en la política municipal d’Abrera i esperem poder ajudar a l’alcaldessa i als regidors de govern a entendre la importància del diàleg. I sobretot volem recordar a l’alcaldessa quina era la seva voluntat.
Considerem que Abrera necessita del diàleg dels seus polítics, considerem què hi ha temes que no han de dependre només de les decisions d’uns pocs, sinó de tots.

És per això que avui ens acompanya en Jaume López, profesor de teoria política i teories de l’acció col.lectiva a la UPF. En Jaume ens explicará quin ha estat el paper del diàleg i el consens en democràcia, també ens explicará diverses maneres d’entendre mecanismes democràtics, sobretot les regles institucionals que poden afavorir el diàleg, i a més ens explicará com les eines que poden semblar més democràtiques, poden, acabar dificultant el diàleg.

I a continuació per poder refermar el què ens explicará en Jaume, comptem amb la presència de l’Anna Simó, que és portaveu d’ERC al Parlament i en Joan Tardà, que és diputat al Congrés de Diputats a Madrid. Tots dos ens explicarán la seva experiència democràtica, les seves experiències en processos que necessitaven un ampli consens polític i com, per poder arribar al consens va ser necessàri el diàleg."