dimarts, 3 de juny del 2008

Consens o trituradora?

Bé, mentre no tinc a disposició la grabació del ple del passat divendres, per poder escriure i remarcar algunes "frases "mítiques"" dels nostres estimats regidors de govern, he estat estudiant aquesta tarda, tal i com alguns em reclamaven en algun dels comentaris.

Concretament he estat estudiant Relacions Internacionals. I per ser més concrets estava fent un cop d'ull a un tema que parla de les Organitzacions Internacionals Governamentals(OIG), que les podriem definir com a associacions voluntàries d'estats establertes per un acord internacional(tal qual em surt als apunts). En un dels apartats del tema apareixen les diferents maneres de prendre les decisions: per consens, o per votació.

I llegint, llegint, llegeixo: "Els Estats negocien fins assolir una proposta que sigui acceptable per tots, i encara que uns surtin més beneficiats que altres, ningú se sent perjudicat per la proposta triada" Així és com es prenen les decisions a la Conferència sobre Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE).
Després dic, això m'és familiar. I he recordat l'acte d'Esquerra sobre la importància del diàleg, quan l'Anna Simó ens va dir que més d'una vegada s'havia fet servir aquest sistema per tirar endavant lleis importants. La darrera la que pretén millorar la qualitat de vida dels qui pateixen fibromialgia.
I es que realment el consens a partir del diàleg, que s'inicia quan totes les parts están disposades a "perdre", però alhora pensant en la "victòria" de la societat, és la única via per poder arribar a fer política de debó, és a dir és la única via per poder prendre decisions que millorin la qualitat de vida dels ciutadans. Això és política.

Traslladant aquestes paraules, a la política municipal del nostre poble, Abrera, queda clarament demostrat el que abans deia.

Analitzem... A Abrera l'oposició intenta arribar a un consens pel que fa a les seves propostes. Abans de presentar-les al ple intenta arribar al màxim consens entre els grups de l'oposició. Va quedar demostrat en el procés de redacció de la moció per la creació del Consell de Joves, en que tots van participar. Va quedar clar en la voluntat de CiU de millorar els tràmits administratius a través de millores tecnològiques, que féssin apropar l'Ajuntament al nivell que es reclama al segle XXI, proposta que va ser entesa per tots els grups, que alhora van destacar la necessitat de l'aprovació de la proposta. Va quedar evidenciat en el moment en què l'oposició es plantava en el ple dels pressupostos, en que van fer una queixa consensuada, llegida pel "cap de l'oposició".
I fins i tot s'ha demostrat en casos en que el PSC s'ha mostrat obert al consens. Sense anar més lluny, en l'aprovació de la moció demanant la llibertat de'n Franki. En que el PSC va fer la oportuna revisió i aportació(en aquest cas la supressió d'una frase) i la posterior acceptació de qui presentava la moció (Esquerra), i així va poder tirar endavant aquesta moció. La única que va sobreviure a la majoria absoluta i absolutista del PSC d'Abrera.

En canvi, amb el sistema de votació ja sabem que passa. Proposta feta, proposta denegada. I n'hi ha un munt d'exemples. Els més recents, els ja esmentats: moció de creació del Consell Municipal de Joves, moció de redacció d'un Reglament de comunicacions informàtiques, moció demanat la fi de l'externalització dels serveis municipals... i tantes d'altres al llarg de la legislatura actual.

Per tant arribo a la conclusió que el sistema de votació, sobretot a Abrera, és una trituradora de propostes de millora dels serveis, de foment de la participació. En definitiva és una trituradora de tot allò que proposa l'oposició per tal d'aconseguir millores, però que necessiten d'una major implicació dels regidors del govern, és a dir que reclamen d'esforç i de feina, i sobretot de saber fer.

I per acabar cinc preguntes relacionades, i alhora de reflexió:
1-Podriem demanar al regidor Solà que impulsés millores tecnològiques en l'Administració local, alhora que s'está encarregant de fer una neteja de personal(amb ajuda, està clar, i no fa falta dir de qui)???Podriem reclamar que es preocupés de facilitar els tràmits administratius a la ciutadania?? Jo crec que no, doncs està més pendent de qui va i deixa d'anar a les reunions.

2-Podriem demanar al regidor Pascual Aguilar que es preocupés de solucionar els problemes amb les marquesines de les parades d'autobús que tant ha reclamat el sr.González(PP)?? Podriem demanar al sr.Aguilar que es preocupés de dissenyar rotondes amb cara i ulls, i deixar de fer experiments ridículs amb valles de plàstic?? La resposta és que no, ja que en aquest blog ja ha sortit publicat la seva arribada a l'Ajuntament, i no sembla que sigui per mèrits propis.

3- Podriem demanar al sr. Yepes que es preocupés de fomentar la cultura?? Doncs no, ja que la única cultura que pràctica és la cultura del despreci, la cultura de la manipulació... Podriem demanar al sr. Yepes que millorés els temes relacionats amb comunicació?? Tampoc, doncs ell és el primer que ho impedeix arrencant cartells.

4-Podriem demanar a la regidora Novell, que es preocupés dels joves?? De fet ja s'ha fet, i ha quedat demostrat que la única voluntat que té és la de seure's a la cadira i esperar que els joves vagin al seu despatx i li demanin un òrgan de participació. De fet ja ho van fer en el seu dia, i està reflexat al Pla Local de Joventut 2007-11. Però sembla que no serveix. Normal, tenint en compte el contingut.

5- És hora de que el PSC aposti pel que l'oposició ha apostat aquesta legislatura?? (És a dir per buscar el màxim consens pensant en el bé dels ciutadans d'Abrera.). O bé no fa falta cap canvi, i haurem de seguir veient la falta de tacte del PSC i veient com tiren enrere totes aquelles propostes que millorarien la qualitat de vida dels veïns d'Abrera?